TV-series en videoproducties

Vanuit mijn achtergrond als televisiejournalist maak ik TV-series en videoproducties. Tot mei 2019 deed ik dat in opdracht van videoproductie-bedrijven of als zelfstandig producent. Vervolgens werkte ik tot september 2021 als beeldredacteur bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag.

Het soort van producties is zeer gevarieerd: van impressiefilms, gescripte films met acteurs tot tv-series met presentator.

Als het format of het budget daarom vraagt maak ik de opnames zelf als camerajournalist. Maar ik werk ook graag met een professionele cameraploeg, eventueel ondersteund door collega’s voor redactie en productie. Zonodig werk ik videoconcepten uit en creëer ik formats voor opdrachtgevers. Regelmatig neem ik de montage zelf voor mijn rekening (Premiere en Final Cut Pro) maar even vaak werk ik samen met een editor om films en tv-series op hoge kwaliteit af te ronden.

Ik beschik over de vaardigheden, faciliteiten en een netwerk om producties van begin tot eind zelfstandig af te ronden. Dat betekent dat ik offertes en begrotingen opstel, subsidies aanvraag, freelancers inhuur en projectmanagement en budgetbewaking voor mijn rekening neem.

2,6 miljoen views voor camjo reportage

De doodzieke Imara (22) trouwde vlak voor haar dood dankzij het Bronovo-ziekenhuis. ‘Al die mensen van het Bronovo hebben die dag onvergetelijk gemaakt. Zij hadden alles ervoor over om die dag te laten slagen’, zegt haar moeder.

Een aflevering van een tv-serie die ik als camjo maakte voor Omroep West met herinneringen aan het bekende Bronovo ziekenhuis dat gaat sluiten. De aflevering over Imara haalde binnen een maand meer dan 1 miljoen views op Facebook. Inmiddels is dat bijna drie jaar later opgelopen tot 2,6 miljoen! Je zou kunnen zeggen dat de video viral is gegaan. De hele serie kun je hier terugkijken: https://www.omroepwest.nl/herinneringenaanbronovo

Documentaire Een Gevoel van Zwart

Een Gevoel van Zwart voert de kijker mee in de wereld van de blinde kunstenaar George Kabel (1955) uit Eindhoven. George is beeldhouwer en een van de 800 Nederlanders die lijdt aan het syndroom van Usher. Voor George betekent dit dat hij naast zijn blindheid ook doof wordt.

George maakt momenteel een bijzondere ontwikkeling door als kunstenaar. Zo exposeerde hij recent zijn eerste conceptuele werk in het Van Abbemuseum in Eindhoven. Nooit eerder maakte hij een installatie, nooit eerder bereikte hij zo’n groot publiek.

Het verhaal van George Kabel is het verhaal van het overwinnen van een grote tegenslag, het opnieuw betekenis geven aan het leven waarin eerst zijn zicht verdween en hij nu ook doof wordt.

De film ging op 1 december 2018 in premiere tijdens het Eindhoven Film Festival. Daarnaast kreeg de film een award voor beste documentaire en een publieksaward op het Feel The Reel festival in Glasgow.

De film is door middel van audiodescriptie toegankelijk gemaakt voor blinden en slechtzienden. Daarnaast is er een Engels ondertitelde versie van de film: A Sense of Black.

Lengte film: 30 min.

Script, scenario en regie: Gerben Zevenbergen
Producent: Stichting Lislokaal – Petra van Bommel
Communicatie en audiodescriptie: Mikxs – Elvera van Leeuwen

Camera: Armin van Asch
Geluid: Jeroen Les en Tim van den Broeke
Montage: Gerben Zevenbergen

De film kwam mede tot stand met financiële ondersteuning van:

  • Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant,
  • Stichting Oogfonds Nederland,
  • Landelijke Stichting voor Blinden en Slechtzienden,
  • Rotterdamse Stichting Blindenbelangen,
  • Nationaal Dovenfonds en
  • Stichting Blinden-Penning.

TV-serie Stroom 2: het Haringvliet en naar Duitsland

Na het succesvolle eerste seizoen regisseerde ik in 2018 een nieuw seizoen van de tv-serie Stroom. In opdracht van Voor de Buis en in samenwerking met het Droomfonds Haringvliet gingen we nog dieper in op de natuur, geschiedenis en recreatie van het Haringvliet. Met name de vistrek stond een aantal keer centraal. Zo volgden we de trekroute van de zalm naar Duitsland waar, nog voordat de Haringvlietsluizen geopend zijn, al wilde zalmen worden opgevangen eom met de eitjes nieuw broedsel te kweken dat met miljoenen tegelijk wordt uitgezet in het riviertje de Sieg.
Ik stuurde de research en productie aan, maakte de draaiboeken, schreef samen met presentatrice Jamaine van der Vegt de teksten, bereidde interviews voor, regisseerde de filmcrew op locatie, deed de voormontage en begeleidde de eindmontage.

Goed Geld – tv-serie over Nutsspaarbank en Fonds 1818

Bij TV West schoof ik als regisseur aan op de projectredactie voor het maken van Goed Geld. Met deze 10-delige tv-serie werd de tweehonderdste verjaardag gevierd van de Nutsspaarbank en Fonds 1818. Vele Hagenaars en Hagenezen hebben herinneringen aan de Nutsspaarbank die in de vorige eeuw vele filialen had in Den Haag en omstreken. Samen met Marlies van Royen en Helga Meijer maakte ik de wekelijkse afleveringen van 15 minuten. In elke aflevering historicus Wim Willems over de geschiedenis van de bank en aandacht voor de maatschappelijke projecten die worden gesteund door Fonds 1818.